TÜRK KAHVESİ GÜNÜ

TÜRK KAHVESİ

Türk Kahvesi Günü

 

Yakın bir geçmişte ülkemizin ünlüleri ile yapılan bir röportajda, kahvenin Türkiye’de yetişmediğini öğrendiğinde, büyük şaşkınlığını gizleyemeyen dizi oyuncuları, şarkıcılar ve mankenler aynı cümleyi kurdu “o zaman niye Türk kahvesi diyoruz?”.

 

Ülkemizde yetişmeyen kahvenin çekirdekleri “kahve kuşağı” diye adlandırılan bir aralıkta 23.5 Kuzey, 23,5 Güney ile sınırlanmış, ortasından Ekvator çizgisi geçen bir sınırda yetişiyor. Türk kahvesinin yapıldığı çekirdekler genelde Brezilya Santos’dan gelir. 

 

Kahve çekirdeği üretimi Güney Amerika’da Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvator, Peru, Kosta Rika, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama ve El Salvador topraklarında gerçekleşir. 

 

Asya’da ise Tayland, Hindistan, Vietnam, Miyanmar, Java, Sumatra, Papua Yeni Gine ve Endonezya kahve yetiştirir. 

 

Afrika ve Orta Doğu’da Burundi, Kongo, Etiyopya, Kenya, Ruanda, Tanzanya, Uganda, Yemen, Zambia, Fildişi Sahilleri ve Zimbabve kahve üreticisidir. 

 

Avustralya, Porto Riko, Hawai ve Jamaika da kahve üretimine uygun koşullara sahip ülkelerdir. 

 

Gerçekten neden Türk kahvesi diyoruz?

TÜRK KAHVESİ KAVRULMUŞ ÇEKİRDEK
TÜRK KAHVESİ KAVRULMUŞ ÇEKİRDEK

 

1500’li yılların ilk yarısında, Yemen ve Habeş Beylerbeyi Özdemir Paşa isimli, dönemin valisi kahvenin tadına hayran kalır ve İstanbul’a getirir. Bütün bu olanlar 1543 yılında gerçekleşir. İşte burada kim olduğu bilinmez bir kahraman kahveyi pudra gibi öğütür, güğümlerde, cezvede pişirir. 

 

1554 yılında Tahtakale’de ilk kahvehane açılır, sonrası bir çığa dönüşür. İstanbul Tahtakale’den tüm İstanbul’a oradan tüm Anadolu’ya ve dünyaya yayılmıştır. 

 

TÜRK KAHVESİNDE KULLANILAN KAHVE ÇEKİRDEĞİNİN ÖZELLİKLERİ

 

Santos çekirdeği yüzeyi pürüzsüzdür, az asiditeye sahiptir, orta gövde ve yumuşak içimlidir. Güzel aromaya sahip olan bu çekirdekte çok hafif tarçın notalarına sahiptir. 

 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, bilinen adıyla UNESCO 2013 yılında İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine  Türk Kahvesi ritüelini ekledi. 

 

KAHVE KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI

 

“Bir kahvenin 40 yıllık hatırı var” deriz, “bir acı kahveni içmeye geldim” deriz. Kahve falı bakar, baktırırız. Kahvemize özel demleme aracımızdır cezvemiz, kağıt bardak ya da sıradan fincanla tadı olmaz Türk kahvesinin. Hayatımızın bir parçasıdır kahve. 

Eğer Türk Kahvesi ile ilgili detaylı ve keyifli bir kitap okumak isterseniz sizlere Yunan Folklor bilimci bir yazar olan Elias Petropoulos’un “Yunanistan’da Türk Kahvesi” isimli kitabını öneririm. Herkül Millas’ın çevirisi ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir