BAHARATLARIN KRALI: KARABİBER

karabiber

Hemen hemen herkesin en favori baharatıdır karabiber. Lüks restoranlarda kocaman ahşap öğütücülerle farklı bir ambiyans katan karabiberin evimizdeki mütevazi mutfaklara da etkisi çok fazla. Hadi biraz bilgilenelim karabiber hakkında.

Karabiber yaklaşık 4000 yıldır ilaç olarak kullanılıyor, Milattan 3250 yıl öncesinden kalan Mısır mumyalarının burun deliklerinde karabibere rastlanmış. Yani karabiber 5000 yılı aşkın bir süredir hayatımızda.

Karabiber C,A ve K vitamini, demir ve manganez, potasyum, magnezyum  içerir. Özellikle kış aylarında nezle, grip, soğuk algınlığında direnç arttırıcı olarak destek sağlar.

Karabiber Güneydoğu ve Güney Asya’ya has bir bitkidir. Dünya rekoltesinin %36sı 262 bin tondan fazla ürünle Vietnam’dadır. 100 bin ton ile Brezilya ikinci, 30 bin ton ile Malezya 6. üreticidir. 70 bin tonun altında üretim yapan karabiberin anavatanı kabul edilen Hindistan, üreticiler listesinde 4. sırada yer almaktadır.

Karabiberin tarihte ateş düşürücü olarak kullanıldığı düşünülüyor

A vitamini bakımından oldukça zengindir karabiber, gözler sağlığı ve göz alerjileri için  de A vitamini önerilir. 

Mide ve sindirim sisteminde koruyucu rol üstlenen karabiber, düzenli çalışmayı sağlar. 

Stresi önler karabiber. 

Saçta kepeklenmeye iyi gelir. 

Bal ve zencefil ile karıştırıldığında öksürüğü engeller.

Bunların hepsi çok önemli ama karabiber yemeklere muhteşem lezzet kazandıran bir baharat. Toplamda yılda 500 bin tona yakın üretiliyor karabiber.

Kerala

Yıllarca Araplar Hindistan’dan karabiber alıp fahiş fiyatla Akdeniz ülkelerine sattı. Fiyatı yüksek bulan alıcılara içinde ejderhaların olduğu zorlu ticari yolculuk masalları anlatırlardı. Ta ki Alexander The Great, Büyük İskender Mısır’ı ele geçirene kadar. Romalılar da yüksek fiyat politikasını sürdürdü. Karabiber o kadar değerliydi ki bir süre para yerine kullanıldı. Altınla eşdeğer kabul edildi, sonraları gümüş ile eşdeğer sayıldı. Kimi Avrupa dillerinde “biber gibi pahalı” deyimi bu dönemden gelir.

Mısır 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine geçince karabiber ticareti el değiştirdi. Yavuz Sultan Selim döneminde Cenevizliler ve Venedikliler baharat ticareti işini yönetiyorlardı. Portekiz ve İspanyol tüccarlar İtalya’yı aradan çıkarıp bu ticareti kendileri yapmak istiyordu. Aslında İspanyollar Christopher Columbus’u Hindistan’ı keşfetmesi için görevlendirdi. O Amerika kıtasını keşfettiğinde Hindistanı keşfettiğini sanıyordu.

karabiber

KEŞİFLER, SAVAŞLAR, DİN ADAMI KULİSLERİ

Papa karabiber ticaretini ele geçirmek için yarışan Portekiz ve İspanyolları uzlaştırdı.

Kaşif Vasco da Gama, Portekiz Kralının izni ve dönemin Papasının baskısı ile sırf karabiber ticaretini ele geçirmek için görevlendirildi. 1498 Gama doğudan Hindistan’a ulaşan yolu keşfetti. Yine bir Portekiz kaşif olan Ferdinand Magellan İspanyollar tarafından Batı yolundan Hindistan’a keşfetmesi için görevlendirildi. 

Yani soframızda masum masum duran karabiber coğrafi keşiflerin nedenidir. Karabiber sadece lezzet ve ilaç niyetine tüketilmiyordu, aynı zamanda yiyeceklerin korunması için de kullanılan bir ürün karabiber. Evet tuz da koruyor ama karabiberden çok daha fazla tadı değiştiriyor tadı. 

karabiber

DALINDA BİBER

Bu yemyeşil renkte biber olgunlaşmasını tamamladığında toplanıp ayıklanıyor, iki gün güneşte kurutuluyor.

Karabiber, kırmızı, beyaz, yeşil ve karışık biber. Hepsi aynı biberin farklı dönemde toplanmışları, farklı işlenmişleri. Lezzet? Çok zor soru, açıkçası kişisel fikrim beyaz biberin kokusu ve tadı çok farklı, özellikle et yemeklerini bambaşka hale getiriyor. Karışık olan da renk katıyor tüm yemeklere, pizzadan, kuru fasulyeye noktacık renkler başka bir atmosfere büründürüyor sofrayı. 

Eğer farklı bir kullanım önerisi isterseniz, örneğin tavuk fırın  ya da çorba yapacağınız zaman, yemeğe ekleyeceğiniz kadar karabiberi tane olarak tavaya alın, orta ateşte hafifçe kavurun, ama dikkat edin dumanı çok sert olur, havadar bir yerde yapın bu işi, mutfak penceresi açık olsun mesela, ardından havan eli ile iri kırın. Bu işlemi en başından kekik, pul biber ve kişniş ekleyip yapabilirsiniz. Baharat içindeki yağlar yüzeye çıktığı için aroma ve lezzeti çok artacaktır.

Elbette dengeli kullanım çok önemli, bir çay kaşığını çok aşmamak da fayda var. Hiç denemedim ama renkli çamaşırları canlılığını koruması için çamaşır makinasına yüklemeyi yaptıktan sonra bir çay kaşığı karabiber kullanımının faydalı olduğu söyleniyor. 

Eğer toz karabiber tüketmek isterseniz en fazla 3 ay içerisinde bitireceğiniz kadar alın, çünkü ne kadar iyi korursanız koruyun 3 ay sonra yağı, aroması uçup gidecektir. Güvenilir bir yerden ürün almanızı ya da gözünüzün önünde öğüten bir yerden alın karabiberinizi.

Mutfağınızda, sofranızda basit bir öğütücünün damak tadınıza çok katkısı olacaktır. Tane karabiber aldığınızda dikkat etmeniz gereken 3 önemli nokta var;

  1. dal, çalı, çırpı, kabuk gibi kullanamayacağınız maddeler çoksa düşük kaliteli bir karabiber ile karşı karşıyasınız demektir. 
  2. karabiberi kırdığınızda içi beyaz ise iyi bir karabiber aldınız demektir.
  3. Taneleri kırmaya çalıştığınızda içi boş ise karabiberiniz alt kalite demektir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir