Düne kadar kahve yaparken bugün demlemeye başladık. Aynı ürünü alıp başka başka şekillerde işleyip, başka başka yöntemlerde demliyoruz. Pahalı makinalarla öğüten de var, manuel çalışan el değirmenleri ile keyfince öğüten de.
Ayaküstü, şehir koşuşturmasına ara verip iki dakikada espressosunu yudumlayan da var, saatlerce bekleyip ilginç bir mekanik heykeli anımsatan düzenekte (cold brew) soğuk demleyen de. Eğer gündelik hayat koşuşturmasında, nefes alacağınız kısıtlı bir zaman diliminde ağzınıza layık bir kahve içmek istiyorsanız size tavsiyemiz “dripper” yani damlatma yöntemi ille kahve demlemeniz. Bu yöntem hem çok zamanınızı almayacak, hem de birkaç püf noktasına dikkat ederseniz mükemmel bir kahve şölenine katılacağınız bir teknik.
Pour Over (Kahve Üzerine su dökme) üçüncü dalga kahvecilikle birlikte popülerlik kazanan bir yöntem, dripper terimini duymamış olsanızda V60 adını biliyorsunuzdur. V60 Hario firmasının ürettiği ürüne verdiği isim, bu isim kullanılan demleme aparatının V harfi şeklinde olması ve 60 derece açıya sahip olması.
V60 mini kahve sürahisi ya da kahve fincanı üzerine oturabiliyor. Plastik, porselen, cam, hatta bakır V60 var. İki farklı boyu var V60’ların 01-02, 01 boyu 20gr ve altı kahve demlemek için daha uygun.
DRIPPER/V60 ile DEMLEMENİN PÜF NOKTALAR
GEREKLİ MALZEMELER
- DRIPPER
- Dripper’a uygun Kağıt filtre.
- Kahve fincanı ya da mini sürahi.
- Dijital hassas terazi
- Her bir fincan için 20gr, 3 grade taze öğütülmüş kahve
- 90-95C° su, 20gr kahve için 20*15=300gr
- Sabır!
Öncelikle bir makina demlemesine göre çok farklı bir deneyim. V60 tabanında kocaman bir delik var, bu da demek oluyor ki suyu dikkatli dökmemiz lazım, yoksa olduğu gibi aşağıya iner. Nefis kahve içebilmeniz için taze ve doğru öğütülmüş kahveniz olmalı. Eğer dripperınız,filtre kağıdınız yoksa buradan alabilirsiniz. Kahveyi nereden alacağınızı söylemiyorum bile 🙂 odun ateşinde kavrulmuş ve taze öğütülmüş bir kahve bu gezegende çok rastlanılır bir şey değil sonuçta.
- Kullanıcağınız tüm ekipmanın temiz, suyunuzun yumuşak olduğuna eminseniz başlıyoruz. Kağıt filtreyi V60 içine yerleştiriyoruz, V60 düzeneğini cam ya da porselen bardağımızın/sürahimizin üzerine yerleştirip, sıcak su ile filtre kağıdı ıslatıyoruz. Bu işlem kağıt filtre kesimi sırasında oluşabilecek Kağıt kırıntılarını ve istenmeyen kokulardan bizi kurtaracak. Aşağıya akan suyu lavaboya döküyoruz.
- Islak filtreye öğütülmüş kahvemizi dağıtarak koyuyoruz. 50 ml kadar suyu dairesel hareket ile kahve üzerine döküp bekliyoruz.
- Dairesel hareketlerle kahvenin yüzeyde görünen her noktasına yavaş yavaş suyu döküyoruz.
- 2 dakika kadar beklediğimizde kahvemiz süzülmüş olmalı.
- Afiyet olsun!
DRIPPER’IN KÖTÜ YANLARI
Bu demleme yönteminin kötü sayılacak yanları da var.
Öncelikle çok yoğun işletmelere uygun değil, törensel bir hazırlık gerektiriyor.
Özenli barista, taze kahve zorunlu!
Bir kez içtiğinizde başka türlü kahve içmek aklınıza bile gelmeyecek.
BİR EV KADINI DOKUNUŞU, YEPYENİ BİR SEKTÖR VE DURU KAHVE
Bugün kahveden aldığımız tadı çok kişiye borçluyuz, yetiştireninden, toplayana, lojistiğini yapandan kavurana kadar sayısı bilinmez kişinin emeği var kahvede. Berrak, duru kahve içmemizde katkısı olan bir kadın da var listede, Melitta Bentz. Melitta Alman bir ev kadınıydı. Keten torbalarda demlenen kahveden çok hoşnut olmayan Melitta, birçok deney sonunda, oğlunun kurutma kağıdı ve çivi ile delinmiş pirinç tencere ile kahveyi süzdü. Sonuç muhteşem oldu.
Bu fikri bir işe dönüştürmeye karar verdi. Kısa süre proje üzerinde çalıştıktan sonra Kaiserliche Patentamt (İmparatorluk Patent Ofisinden) 20 Haziran 1908 tarihinde patent aldı. Semtinde dükkanı olan bir kalaycı ile anlaştı, 1909 yılında Leipzig fuarında 1200 kahve filtresi ve düzeneği sattı. Oğlu ve eşi şirketinde çalışmaya başladı. Dünya savaşları, krizler, ambargolar…Birçok fırtına sonrasında Melitta bugün binlerce çalışanı olan çok ulusu bir şirket.
1924 GÖNEN ÖNERİSİ
1924 GÖNEN odun ateşinde kavurduğu kahvelerle çekirdekteki yağı, çekirdekte korur. Sizin siparişinizle, demleme yapacağınız ekipmana göre çekilir ve paketlenir. Hazır çekilmiş ürün, hazır paketlenmiş çekirdek kahveyi stoğunda tutmaz. 1924 GÖNEN On Demand yani Talep Üzerine üretim için kurulmuş bir şirkettir. 1924 GÖNEN kapısından içeriye kötü, bayat, hileli ürün 1924 GÖNEN girmez ve kapıdan dışarıya kötü, bayat, hileli ürün çıkmaz.
İyi insanlara iyi kahve