Daha önceki yazılarımızdan birinde kısaca söz etmiştik Chemex’ten. Şimdi detaylıca konuşalım Chemex’i.
Chemex. Bir kahve demleme aparatından daha çok bir laboratuar beherine, çirkin bir vazoya, tuhaf bir modern sanat nesnesine benzeyen bu nesne 1941 yılında Peter Schlumbohm isimli Alman mucit-kimyager tarafından tasarlanmış.Amerikalı tasarım uzmanı Ralph Caplan, chemex tasarımından sonra Schlumbohm için “delilikle dahiliğin sentezi” demişti. dalga kahve severlerin mesafeli durduğu, aslında doğru şekilde yapılırsa en güzel sonuçlara ulaşılan bu yöntem, benzersiz bir deneyim ile harika berraklıkta, nefis aromaya sahip kahveye ulaşmanızı sağlıyor. Bordan elde edilen borosilikat cam ile ısıya dayanıklı Chemex, boğaz kısmındaki ahşap parça sayesinde sıcakken bile kolaylıkla tutulabiliyor.Temizliği çok kolay, bol su ile çalkalamak yeterli. Chemex tüm demleme yöntemlerine göre 3 kat daha kalın bir filtreye sahip, demlemeye başlamadan önce filtre kağıdını sudan geçiriyoruz, bu istenmeyen kokulara, toz parçalarına karçı bir önlem. Genelde bu işlemi özensiz yapanlar ve üşenip yapmayanlar kötü sonuç alıyor.
1958’de Illinois Institute of Technology’deki tasarımcıların oylarıyla Chemex Kahve Makinesi’nin “modern zamanların en iyi tasarlanmış ürünlerinden biri” seçildi ve New York City Modern Sanat Müzesi koleksiyonuna dahil edildi.
French Press’de demlenen kahve “gövdeli” içim sağlarken, Chemex duru, berrak ve aromatik bir deneyim yaşatır.
CHEMEX SIK SORULAN SORULAR
Chemex ile kahve demlemek çok mu zor?
Hayır, sadece biraz pratiğe ihtiyacınız var. Mükemmel kahve için tasarlanan bir ürünü kullanıyorsunuz.
Hangi kahveyi kullanayım?
SCA sertifikalı eğitmen baristamız Ferhat Mete kendisine sürekli Deluxe Blend ile chemex’de kahve demliyor 🙂 Doğru öğütüldükten sonra “single origin” tek köken ya da “blend” karışım kahve tamamen kişisel tercihlere kalıyor. Deluxe Bend için buraya tıklayın lütfen. Sipariş notunuza Chemex için öğütüleceğini belirtin.
Kahvem soğumasın istiyorum. Ne yapabilirim?
Eğer Chemex ile demlediğiniz kahveyi kimselerle paylaşmak istemiyorsanız birkaç çözüm önerebiliriz. Termos ya da termos bardak önerebiliriz. Isıya dayanıklı cam ya da diğer her türlü kapta ocakta en düşük ısıda kahvenizi tutabilirsiniz. Profesyoneller sıcak su bulunan bir kaba Chemexi oturtuyor. Chemexi havluya saranlar da var. Mikrodalga düşük güçte kısa süre bulundurmak da bir çözüm olabilir.
Neden kahvem çok hızlı filtreden geçiyor?
Bunun iki nedeni olabilir, birincisi kahveniz Chemex için öğütülmemiştir, ince olduğu için filtreden hızlı geçiyordur. İkinci neden ise filtre kağıdınız Chemex için değildir, daha geçirgen bir kağıt kullanıyorsunuzdur. 1924 GÖNEN’deki profesyonel öğütücülerimizde Chemex için 4 derecede öğütüm ideal oluyor. Filtre kağıdınız Chemex için ise sorun yok.
Beyaz, kahve rengi, metal, bez filtre hangisi ideal?
Bir çok ülkede “beyazlatılmış” kağıt yerine kahverengi kağıt tercih ediliyor. Metal filtre pek bu yönteme uygun değil bizce. Kumaş filtrelerin çevreci olmasını önemsiyoruz ama ideal geçirgenlik ve temizliği çok önemli. Kağıt filtreler en iyi tercih gibi duruyor.
Filtre Kağıdımı ıslatmalı mıyım?
Bu konuda da çok ses var. Tat kovalayan bir kesim kesinlikle kağıdın ıslatılmaması gerektiğini söylüyor. Eskiden kağıt filtrelerin kesimi ve paketlemesi sırasında toz partikülleri filtrelere yapışıyordu ama artık güvenilir markaların ürünlerinde böyle bir şeye şahit olmadık.
Chemexi nasıl temizleyeceğim?
Chemex bulaşık makinasında yıkanabiliyor, ama ahşap boyunluk ve deri bağcığı çıkartmanız gerekir. Bu birazcık zahmetli bir iş.
Eğer kahve keyfiniz biter bitmez temizlerseniz işiniz daha kolay olur. Ilık su ile birkaç kez çalkalamak ve suyu boşaltmak. Üçüncü yöntem ise uygun boyutta fırça ile temizlemek. Nasıl temizlerseniz temizleyin, bir yere çarpmamaya özen gösterin.
Chemex ile kahve demlek sabırlı olmayı gerektiriyor. Öyle aman aman uzun bir süre yok, ama sinemaya yetişeceğiniz sırada demlemezseniz iyi olur. Aslında dikkat edilmesi gereken bir iki önemli konu var. Hadi onları sıralayalım: